Varmamackor – Recept för ugn och microAtt göra varma mackor är både enkelt och gott, oavsett om du väljer att använda en ugn eller en mikrovågsugn. Här följer en omfattande guide för att tillaga varma mackor på båda sätten.

Varma mackor i Ugn

Ingredienser:

 • Bröd (t.ex. formbröd, surdegsbröd)
 • Pålägg (t.ex. skinka, kalkon, salami)
 • Ost (t.ex. cheddar, mozzarella, västerbottensost)
 • Smör eller margarin
 • Tillbehör (t.ex. tomat, lök, paprika, ananas, pesto)
 • Kryddor (t.ex. oregano, svartpeppar)

Instruktioner:

 1. Förbered Ugnen: Värm ugnen till 200°C (cirka 392°F). Använd gärna grillfunktionen om din ugn har en sådan.
 2. Förbered Brödet: Bred smör eller margarin på ena sidan av varje brödskiva. Detta blir botten. Placera brödskivorna på en bakplåt med bakplåtspapper.
 3. Lägg Till Pålägg: Lägg dina valda pålägg på brödet. Börja med köttpålägg och lägg sedan till andra ingredienser som tomat, lök eller vad du föredrar.
 4. Toppa med Ost: Riv eller skiva osten och fördela den jämnt över påläggen. Osten fungerar som ett ”lim” som håller ihop allt när den smälter.
 5. Gratinera: Gratinera mackorna i ugnen tills osten är gyllenbrun och bubblig, vilket brukar ta mellan 5-10 minuter beroende på ugn och hur mycket pålägg du har.
 6. Servera: Låt mackorna svalna något på en galler innan du serverar dem. Detta ger osten tid att stelna lite och gör mackorna lättare att hantera.

Varma mackor i mikron

Ingredienser:

Använd samma ingredienser som för ugnsmetoden.

Instruktioner:

 1. Förbered Brödet: Bred smör eller margarin på ena sidan av brödskivorna. Detta hjälper till att hålla brödet från att bli för blött i mikrovågsugnen.
 2. Bygg din Macka: Lägg på dina valda pålägg på den osmörjda sidan. Var dock medveten om att vissa ingredienser, som tomat, kan bli mycket varma och vattniga i mikrovågsugnen.
 3. Toppa med Ost: Riv eller skiva osten och fördela den över påläggen.
 4. Mikrovågsugning: Placera mackan på en mikrovågssäker tallrik. Använd en mikrovågssäker lock eller en annan tallrik ovanpå för att undvika att osten sprids i mikron. Värm på hög effekt i cirka 30 sekunder till 1 minut, beroende på mikrovågsugnens effekt och hur många mackor du gör.
 5. Kontrollera och Servera: Kontrollera mackan efter 30 sekunder för att se om osten smält tillräckligt. Om inte, värm i ytterligare 10-20 sekunders intervaller tills den är klar. Var försiktig när du tar ut den; ingredienserna kan vara mycket heta.

Tips för Bästa Resultat:

 • Experimentera med olika brödsorter och pålägg för variation.
 • Använda färska ingredienser för bästa smak.
 • Överväg att lägga till en liten mängd sås (t.ex. BBQ, senap) för extra smak.
 • För extra krispighet i mikrovågsugnen, prova att först värm mackan utan ost i 20 sekunder, lägg sedan till osten och värm tills den smält.

Varmamackor, oavsett metod, erbjuder en oändlig variation av smakkombinationer. Prova dig fram och hitta dina favoriter!


Fler populära recept: