Koka potatis – Hur kokar man potatis?Koka potatis? Hur kokar man potatis? Det är en fråga förmodligen de allra flesta ställer en gång i livet minst. Så hur länge ska potatis koka då? Det finns ingen exakt minut som potatist ska koka då det helt beror på storleken på potatisen och även vilken sorts potatis det är. Och om du har ojämt stora potatisar du ska koka så gör du bäst i att skära upp dom i lika stora delar. Om du till exempel har 5 potatisar i en storlek och 2 i större storlke så kan du försöka skära de 2 till ungefär samma storlek som dina 5. När du gjort det är det dags att koka upp vattnet och ha i ca 2 tsk salt per liter vatten som du ha i kastrullen.

Lägg i potatisarna innan det har börjat koka. När det sedan har börjat koka så vrider du ner till medelvärme. Till exempel om 9 är max så kan 4-5 vara bra. Sedan ska potatisen ofta koka kring 20 minuter. Men det beror som sagt på hur små eller stora potatisen är. Därför ska du ha en sticka som du sticker genom potatisen lite då och då för att känna att den är genomkokt. När du gör det så häller du av vaattnet och så låter du potatisen ånga av någon minut så potatisen är torr till ytan. Potatis ska sedan ätas direkt för bästa smak och konsistens. Om du inte ska ha den till någon kallrätt. Till exempel på ett knäckebröd eller till en potatissallad.

Innehållsförteckning:

Hur länge ska potatis koka?

Cirka 20 minuter men det beror helt på storlek och sort på potatisen. Känn ALLTID med en sticka om potatisen är klar. Oftast kring 20 minuter.