Koka äggAtt koka ett ägg kan låta enkelt, men för att få det precis som man vill ha det kan det kräva lite kunskap och precision. Här är en enkel guide för att koka ditt ägg till perfektion!

Ägget, naturens egen supermat. Många av oss har upplevt glädjen i att bryta upp ett perfekt kokt ägg, oavsett om vi föredrar den krämiga gulan av ett mjukt kokt ägg eller den fasta gulan av ett hårdkokt ägg. Men hur uppnår man den perfekta konsistensen varje gång? Tro det eller ej, det finns en vetenskap bakom detta tilsynes enkla förfarande, och det handlar om mer än bara tiden. I den här guiden kommer vi att utforska de steg-för-steg instruktioner du behöver för att koka ditt ägg till perfektion. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren kock, kommer denna guide att ge dig de verktyg och den kunskap du behöver för att uppnå det perfekta kokta ägget varje gång. Så låt oss dyka rakt in och börja upptäcka hemligheterna bakom detta vardagliga mirakel!

Koka ägg steg-för-steg

  1. Börja med att lägga dina ägg i en kastrull. Täck äggen med kallt vatten så att det är cirka 1-2 cm vatten över äggen.
  2. Ställ spisen på hög värme och låt vattnet koka upp.
  3. När vattnet börjar koka, sänk värmen till medium/låg och starta din timer baserat på hur du vill ha ditt ägg kokt. Se tabellen nedan för exakta tider.
  4. När tiden är ute, häll av vattnet och skölj äggen i kallt vatten för att stoppa kokprocessen. Detta gör också att äggen blir lättare att skalas.
  5. Skala och njut!

Koktider för ägg

Koktid Resultat
4-5 minuter Rinnig gula
6-7 minuter Mjuk men inte rinnig gula
9-12 minuter Hårdkokt

Fler tips om ägg

  • Äldre ägg är lättare att skala än färska.
  • Om du lägger till en skvätt ättika i kokvattnet kan det göra äggen lättare att skala.
  • För att kontrollera om ditt ägg är färskt, lägg det i ett glas med vatten. Ett färskt ägg kommer att sjunka medan ett gammalt ägg kommer att flyta.

Lycka till med din äggkokning och njut av ditt perfekt kokta ägg!