Hur många grader klarar tomatplantor?Hur många grader klarar tomatplantor? Det finns väldigt många olika sorteras tomater så det finns inte ett svar på den frågan. Men det finns några tempraturer man bör hålla koll på och som ofta stämmer ganska bra oavsett vilken sort du har. Den optimala tempraturen ligger kring 20-30 grader. Över 30 grader så mår dom inte bra och kan ta skada och uppe vid 45 grader så dör dom med största sannolikhet rätt snabbt. Sedan om vi tittar på hur låga tempraturer tomatplantor klarar så slutar dom växa helt kring 8-10 grader och vid 0 grader där dom med största sannolikhet rätt snabbt. Det finnas sorter som ska klara ner till 10 minus men det är ovanliga.

Så inte dina tomatplantor

Du bör inte så dina tomatplantor för tidigt så du riskerar ta död på dom. Det beror självklart på vad du bor i landet men kring mars brukar det vara bra i växthus och april om du inte har något växthus.

Jorden är viktigt för dina tomatplantor

Köp inte billig jord, då får du reslutat därefter. Du måste ha bra med näring så välj gärnaså- och kaktusjord när för sådd. Har du dina tomtater i kruka kan du välja planteringsjord. Använd inte samma jord år efter år. Det kommer inte ge något bra resultat. Svampar och nematoder kan ta död på dina tomater då.

Hur många grader klarar tomatplantor – kort svar

Det beror på vilken sort du har men det brukar ofta handla om ett tak på 30 grader och sedan bör tempraturen inte gå under 8-10 grader. Och absolut inte under 0 grader. Det finns dock undantag.